ÒSCAR PALLEJÀ, ALUMNE ADSCRIT AL PROGRAMA ERASMUS+

ÒSCAR PALLEJÀ, ALUMNE ADSCRIT AL PROGRAMA ERASMUS+

“L’Erasmus+ és una experiència molt enriquidora. Qualsevol que tingui la oportunitat, que l’aprofiti!”

Avui parlem amb l’Òscar Pallejà, alumne del Comte de Rius que, un cop va acabar el Cicle Formatiu de Grau Mitja d’Operacions de Laboratori al nostre institut, va realitzar una estada de 9 setmanes amb el programa Erasmus+ a l’empresa Celignis Limited d’Irlanda, dedicada a l’anàlisi de mostres de biomassa. Amb ell, valorem el que ha suposat aquesta experiència tant en l’àmbit formatiu com en el personal.

Passar una temporada fora de casa, que en el cas de l’Òscar van ser dos mesos a Irlanda, dona per a moltes coses, començant pel procés previ de preparació que es realitza a l’institut, passant pel període d’adaptació al nou idioma i la formació en una empresa del sector en què s’han realitzat els estudis. Tot això, segons l’Òscar «va ser una experiència molt enriquidora. Vam posar a prova tot el que ens havien ensenyat en els dos cursos a l'institut i es va notar molt la metodologia que ens havien aplicat tots els professors» aquesta feina prèvia va fer que, un cop superades les primeres pors pel que fa a l’idioma, i l’adaptació al nou entorn es completés amb èxit, l’experiència sigui valorada de manera molt positiva «personalment la mobilitat a Irlanda, em va fer espavilar com a persona, aprendre a defensar-me sol de les situacions diàries de la vida, és amb el millor que em quedo.» Això i, és clar, l’amistat amb altres joves d’arreu del món que, com ell, gaudien del programa Erasmus+ a Irlanda.

L’Òscar és conscient de la importància de continuar amb els seus estudis per això vol cursar un Grau Superior en el futur «ara el que m'agradaria és poder treballar durant tot aquest any en alguna empresa relacionada amb els meus estudis d'Operacions de Laboratori, agafar més experiència i l'any vinent, ja sí, fer la prova d’accés al Grau Superior. També seguiré estudiant anglès». A més llarg termini fins i tot pensa en el grau universitaria de bioquímica però com diu ell «a poc a poc i bona lletra».

Un dels aspectes que més valora l’Òscar i que, juntament amb l’experiència formativa que donen les pràctiques en empreses, és un dels puntals del programa Erasmus+, és el perfeccionament de l’idioma estranger, en el seu cas l’anglès, «s'aprèn molt més en dos mesos allí que en un any estudiant» sobretot «en el nivell tècnic al laboratori, això és del que més he après». Per tal d’afrontar aquest repte amb les màximes garanties d’èxit, es realitza una important tasca prèvia a l’estada a l’estranger des de l’institut, com ell mateix comenta «moltes classes d'anglès del nostre institut han fet un gran favor, ja que la professora Montse Fontanals va enfocar bastantes classes al llenguatge tècnic i quan vam arribar allí ja quasi ens sonava tot».

Pel que fa a la manera de treballar en un laboratori a Irlanda, l’Òscar destaca la conscienciació que va observar pel reciclatge i l’optimització de recursos « per exemple, un embut no existia, quan havien de passar una mostra sòlida a dins d'un pot, agafaven un paper en blanc, el doblegaven en dues parts i ho feien servir d'embut» «Això sí, els assajos i els mètodes son 100% com el procediment». Com no pot ser d’altra manera en un laboratori, a l’institut «ens han ensenyat a fer-ho tot de la millor manera possible prioritzant sempre la seguretat.»

Des del punt de vista més personal, el fet d’anar a Irlanda juntament amb dos companys del Comte de Rius, l’ha ajudat molt, «l'Artur i el Nalison van ser els pilars més importants perquè el dia a dia anés molt millor durant les 9 setmanes» i, fora de trobar a faltar el menjar de casa, tema agreujat per la seva intolerància a la lactosa, reconeix que «vaig viure molt bé. Els dissabtes anàvem al centre de Limerick i fèiem compres i dinàvem per allí. Turisme no en vam poder fer gaire, però els caps de setmana ho hem passat bé».

El paper de l’institut i el seguiment del professorat és un altre dels aspectes que l’Òscar valora més positivament de la seva experìencia «l'institut ha sigut el que m'ha donat l'oportunitat de realitzar la mobilitat i estic molt content amb tots els membres, tant amb els professors com amb l’Esther Bordas, que mai ens va deixar sols, ens va solucionar els problemes que vam tenir en arribar i ens ho va fer tot molt més fàcil». També està molt agraït «als dos professors que ens van acompanyar al principi, molt necessaris». Tot i això, també reclama més beques per aquest tipus de programes «s'hauria d'invertir més en la formació dels joves» «la mobilitat et canvia molt la forma de pensar».

Ens quedem amb la reflexió de l’Óscar: «Ha sigut una experiència molt enriquidora tant en l’àmbit personal com professional. Hi he après que intercanviar històries i experiències, et dóna un plus d'experiència per a futurs moments que pots arribar a passar» «Qualsevol que tingui l'oportunitat, que l'aprofiti!»Ministerio Educación
Departament ensenyament
Ministerio educación cultura y deporte
SOC Departament Empresa i Educació
Premi ensenyament
QualiCAT

L’Institut Comte de Rius és un centre públic docent de Tarragona. Està arrelat al territori, a l’entorn i al context social i cultural, amb un projecte educatiu propi, centrat en les persones, obert a la col·lectivitat i amb autonomia de gestió i de funcionament.

Sistema de Gestió de Qualitat Certificat Norma ISO 9001

Director: Narcís Almena

Bureau Veritas
Carrer Marcel·lí Domingo s/n
Campus Sescelades
43007 Tarragona
TARRAGONA
977 241 384
977 242 256
iescomtederius@xtec.cat