«L’Erasmus+ dóna una oportunitat molt bona,  després depèn d’un mateix aprofitar-la o no»

«L’Erasmus+ dóna una oportunitat molt bona, després depèn d’un mateix aprofitar-la o no»

L’Erasmus+ és una beca de mobilitat que facilita als estudiants de cicles formatius realitzar una estada de pràctiques en un país estranger. Aquest curs, diversos estudiants del Comte de Rius han tingut l’oportunitat de gaudir d’aquest programa que els ha permès viure una experiència diferent a nivell formatiu i també personal en diferents països d’Europa. Un d’ells ha estat l’estudiant de Grau Mitjà Carlos Ríos, que va marxar a principis d’abril a Bolonya, Itàlia, on va estar durant dos mesos com a estudiant en pràctiques a l’empresa U-Series Srl. Per al Carlos l’experiència de l’Erasmus+ ha estat molt enriquidora: li ha permès conèixer amb més profunditat el sector químic industrial i li ha donat la possibilitat de viure en un altre país coneixent un idioma i una cultura diferents.

Què et va motivar a demanar la beca Erasmus+?
Viure una nova experiència, fora de casa, amb un idioma diferent i una altra cultura.

Com valores l’experiència en general? Ha estat com esperaves?
En general ha superat les meves expectatives. Han estat dos mesos molt bons, dels quals me n’emporto un idioma, una experiència laboral diferent i a persones de l’empresa que m’han ajudat i m’han tractat com si fos un més des del primer dia.

Com valores el teu pas per l’empresa U-Series Srl? Creus que ha estat positiu des del punt de vista formatiu?
Des de el punt de vista formatiu, les tasques que realitzava a la empresa no estaven del tot relacionades amb els meus estudis. No era una planta química ni industrial, però he de dir que he après quasi tot el que es feia a l’empresa, tant a nivell d’oficina com a nivell de producció i laboratori.

Has tingut alguna dificultat amb l’idioma? Què ha estat el més difícil en l’adaptació a un altre país i una altra cultura?
Les dues primeres setmanes van ser dures a nivell d’idioma, intentava escoltar i interpretar tot el que deien els altres treballadors de l’empresa mentre parlaven entre ells.
A nivell de cultura són molt semblants a nosaltres. No vaig tenir problema amb això: els agrada la cervesa i l’Spritz després de la feina, i seure a una terrassa tranquil·lament... Em sentia com a casa!

Creus que hi ha diferències entre el teu sector professional entre Itàlia i Espanya? 
Sí. A Tarragona el sector químic industrial es bastant més fort (parlo de Tarragona perquè desconec com es el sector a la resta del país). Potser nosaltres no vam caure al lloc indicat, ja que Bolonya és al centre i normalment les indústries químiques estan més a prop del mar.

Amb quina experiència personal et quedes de la teva estada a Itàlia?
No em podria quedar només amb una... Però viure sol i tot el que comporta i conèixer a gent bona que no podria haver conegut si no fos per l’Erasmus, seria el més destacable.

Què creus que aporta l’estada Erasmus+ a la teva formació i experiència professional?
He après un idioma nou i coses noves del sector químic, cosa que sempre és positiva i em dóna una visió més amplia del sector.

Quin ha estat el paper del Comte de Rius en l’experiència?
Els docents del centre van ser els que ens van donar la oportunitat d’anar d’Erasmus. L’Esther, professora coordinadora de les beques Erasmus+, ha estat sempre interessada per nosaltres durant l’estada, cosa que s’agraeix; i també la Cristina, la nostra tutora, que ens va acompanyar els primers dies per deixar enllestits tots els papers de les pràctiques.

Quines són les teves perspectives de futur ara mateix?
En primer lloc vull continuar estudiant, m’agradaria poder cursar el cicle formatiu de grau superior, però també estic cercant feina en el sector.

Quina és la teva opinió del programa Erasmus+? En milloraries alguna cosa?
Crec que dóna una oportunitat molt bona, després depèn d’un mateix aprofitar-la o no.
A qui recomanaries l’experiència Erasmus+? Per què?
La recomanaria a tots els estudiants que vulguin viure una experiència diferent del que estan acostumats, veure món i que no es dediquin a anar del treball a casa i de casa al treball, sinó que tinguin ganes de viure-ho tot.Departament ensenyament
Ministerio educación cultura y deporte
SOC Departament Empresa i Educació
Premi ensenyament
QualiCAT

L’Institut Comte de Rius és un centre públic docent de Tarragona. Està arrelat al territori, a l’entorn i al context social i cultural, amb un projecte educatiu propi, centrat en les persones, obert a la col·lectivitat i amb autonomia de gestió i de funcionament.

Sistema de Gestió de Qualitat Certificat Norma ISO 9001

Bureau Veritas
Carrer Marcel·lí Domingo s/n
Campus Sescelades
43007 Tarragona
TARRAGONA
977 241 384
977 242 256