L’INVENT QUE REVOLUCIONARÀ EL MÓN ACTUAL

L’INVENT QUE REVOLUCIONARÀ EL MÓN ACTUAL

L’INVENT QUE REVOLUCIONARÀ EL MÓN ACTUAL

L’Institut Comte de Rius de Tarragona ha ofert aquest juliol un curs d’impressores 3D per als més joves

Joan Antoni Torreblanca Són les 9:50 del matí. A l’aula de l’Institut Comte de Rius on es fa el curs d’impressores 3D encara no hi ha ningú. Només el mestre, preparant la lliçó del dia. La impressora ja duu una estona en marxa, s’està preparant per sorprendre, un dia més, als seus pupils. És a 45 graus i va estirant el rotllo de plàstic que li proporciona la matèria primera. Ella sola està imprimint un barrufet taronja (poc ha vist aquesta màquina la blavenca sèrie de dibuixos animats). El Josep, el Yoshua, l’Aaron i tota la colla comencen a arribar.

El mestre, Josep Maria Anton, un històric del Comte de Rius, ha seguit en paral·lel als seus ensenyaments habituals, tota aquesta explosió de la impressió 3D, que no va néixer pas ahir, «ja fa 25 anys que existeix a la indústria, però ara s’ha escampat per la popularitat que ha anat assolint. És un aparell molt curiós. És revolucionari». Parlant amb ell, sembla que aquest artefacte canviarà l’esdevenir del món, el límit només està en la imaginació del qui crea: «L’únic que cal per imprimir una cosa és saber-la dibuixar», explica Anton. Partint d’aquesta base, s’obre un ventall de possibilitats gairebé inabastables, tots els camps, oficis i treballs s’ajudaran d’aquesta tecnologia en un futur pròxim. I estalviaran molts diners, perquè el procés de producció és molt més simple, «la impressora només diposita el material exacte que es necessita, no consisteix a modelar o retallar material, com fins ara», assegurava el mestre.

Fabricació d’òrgans des de la impressora

Per descomptat, els fabricants de peces se’n veuen molt beneficiats, però la impressora 3D va veritablement, molt més enllà: amb cèl·lules mare com a material base, ja s’estan fent assajos per a la impressió d’òrgans vitals d’éssers humans. Els molestos guixos dels metges per soldar ossos trencats, també tenen els dies comptats; mitjançant un escàner i una impressora, les fèrules enviaran fins i tot informació de com està anant el procés de cura.

Tampoc escapa d’aquesta revolució el món de la cuina. El braç robòtic de la impressora, tot seguint les directrius del disseny fet anteriorment per ordinador, diposita el material mil·limètricament, de forma que un pastís, ara sí, semblarà de revista. Tan senzill com canviar la matèria de fabricació, «en comptes de resina de plàstic, xocolata», deia Anton, a més d’inserir a la impressora, des d’un llapis USB, el disseny. «La màquina reprodueix qualsevol objecte amb volum, ho fa mitjançant la superposició de capes de material. Si es construeix una impressora de grans dimensions, es poden fer, fins i tot, ponts o edificis». Com una formiga, discret però molt treballador, el Josep Monegal, de només 13 anys, domina l’AutoCAD (el programa de dibuix professional), com pocs a l’aula, «m’estic pensant de muntar-me una impressora 3D a casa, només em caldria comprar la part electrònica, perquè la resta de presses les pots imprimir des d’una altra impressora. Només em costarà 130 euros», assegura el jove. No es tracta d’una afirmació simple, ho diu mostrant un complet llistat de totes les peces que necessita i on les pot comprar a Internet.

Precisament, la gran perspectiva d’èxit, té molt a veure amb la xarxa: qualsevol persona sense nocions de dibuix professional en 3D, però amb impressora, pot descarregarse models que altres usuaris han creat, i posar a treballar a la màquina. «Aquest Nadal vaig buscar pessebres i en vaig trobar diferents models, els vaig imprimir i van quedar molt bé... Però la gent els veia i els vaig acabar regalant», explicava rient Anton.Departament ensenyament
Ministerio educación cultura y deporte
SOC Departament Empresa i Educació
Premi ensenyament
QualiCAT

L’Institut Comte de Rius és un centre públic docent de Tarragona. Està arrelat al territori, a l’entorn i al context social i cultural, amb un projecte educatiu propi, centrat en les persones, obert a la col·lectivitat i amb autonomia de gestió i de funcionament.

Sistema de Gestió de Qualitat Certificat Norma ISO 9001

Bureau Veritas
Carrer Marcel·lí Domingo s/n
Campus Sescelades
43007 Tarragona
TARRAGONA
977 241 384
977 242 256