L’Ins Comte de Rius a FET A TARRAGONA núm. 27

L’Ins Comte de Rius a FET A TARRAGONA núm. 27

Fet a Tarragona: Històries de la Ciutat. FP: TENIM FEINA

A l’edició núm. 27 de la revista Fet a Tarragona, l’Institut Comte de Rius apareix com a un dels protagonistes de l’article “Formació Professional: Opcions de futur”.

L’article es divideix en cinc parts, totes elles relacionades amb la Formació Professionals, a qual més interessant. Es mostra aquí una petita ressenya de cadascuna d’elles i, a més a més, s’adjunta l’article de la revista.

1)    UN MÓN PER DESCOBRIR

 Més de 5300 alumnes cursen enguany alguna modalitat d’FP a la ciutat de Tarragona. Fa anys que la xifra tendeix a l’alça. Destaca el boom de l’FP dual, que ja compta amb 1200 alumnes i unes 400 empreses implicades al territori. L’alumnat augment, i també ho fa el prestigi d’aquests estudis. Queda, però, molt camí per recórrer.

L’elevada inserció laboral és un dels atractius de la Formació Professional i un dels factors que estan afavorint el seu creixement en temps de crisi. Segons les dades del Departament d’Ensenyament, el 2005 es van graduar 22484 alumnes d’FP al país. Deu anys més tard fregaven els 37000. Un estudi elaborat l’any passat indica que entre sis i nou mesos després d’acabar els estudis, un 50.1 % ja han trobat feina. D’aquests, un 14.5 % també segueixen estudiat. En el cas de l’FP Dual, el percentatge d’inserció s’eleva fins al 70 %. Entre els ensenyaments que registren uns millors resultats en aquest àmbit hi ha els Artístics Superiors, Fabricació Mecànica, Indústries Alimentàries i els cursos relacionats amb el sector primari. L’informe de la Generalitat també destaca el grau d’adequació de la feina amb el que s’ha estudiat. En el cas dels cicles de Grau Superior arriba al 69 % i en els de Grau Mitjà supera el 70 %.

2)    L’EDAT NO IMPORTA

 L’Alberto té trenta-sis anys. La Verushka i el Juanjo tot just passen dels quaranta i la Montse ja ha fet els cinquanta-cinc. La seva trajectòria vital és ben diferent. Però hi ha un punt de confluència: tots quatre van decidir fa poc reprendre els estudis. I ho han fet optant per la Formació Professional.

3)    QÜESTIÓ DE GÈNERE, O NO

 Maria Guiu és l’única noia de la classe. I Verónica Noguera també. Totes dues han optat per estudis tècnics en què la presència de les dones és anecdòtica. A Xavier Ortega li passa al revés: estudia Educació Infantil i ho fa envoltat de dones. Tot i els avenços, a l’FP, com al món laboral, encara no s’ha aconseguit trencar els rols i els estereotips de gènere.

4)    VIATJAR PER APRENDRE

 L’Erasmus fa trenta anys. D’aquests programa de mobilitat europeu molts joves n’han tret experiències memorables. Però la idea general ens porta a associar aquest projecte amb el món universitari, quan en realitat va molt més enllà. Els estudiants d’FP també poden fer estades a l’estranger per completar la seva formació.

5)    L’FP ABANS DE L’FP

 Tarragona s’endinsava de mica en mica en la modernitat. Cada cop hi havia més carrers asfaltats, l’enllumenat urbà s’estenia, els tramvies circulaven pels carrers i els telèfons començaven a proliferar amb timidesa a les llars. Però el 20 % de la població era analfabeta i els treballadors encara es formaven fent d’aprenents. Parlem de fa noranta anys. En aquest context va néixer l’Escola Elemental del Treball, al 1928... 

 Actualment és l’Institut COMTE DE RIUS... gairebé 90 anys d’història de l’FP.

Descarregar pdf

Descarregar portadaDepartament ensenyament
Ministerio educación cultura y deporte
SOC Departament Empresa i Educació
Premi ensenyament
QualiCAT

L’Institut Comte de Rius és un centre públic docent de Tarragona. Està arrelat al territori, a l’entorn i al context social i cultural, amb un projecte educatiu propi, centrat en les persones, obert a la col·lectivitat i amb autonomia de gestió i de funcionament.

Sistema de Gestió de Qualitat Certificat Norma ISO 9001

Bureau Veritas
Carrer Marcel·lí Domingo s/n
Campus Sescelades
43007 Tarragona
TARRAGONA
977 241 384
977 242 256