L’Erasmus+ és una experiència única

L’Erasmus+ és una experiència única

El programa Erasmus+ suposa per als joves una gran oportunitat de complementar els estudis a través de l’estada a empreses de diferents països d’Europa. A més de realitzar tasques vinculades als seus estudis, aprenen o perfeccionen l’idioma del país que els acull. És el cas de la Mercè, alumna del Grau Superior de Química Ambiental de l’Institut Comte de Rius que va passar nou setmanes a Alessandria, Itàlia, treballant, juntament amb altres alumnes de nacionalitats diverses, a l’empresa Cadir Lab, que ofereix una àmplia gamma de serveis de mostreig, anàlisi execució i interpretació en la indústria agroalimentària.

La Mercè ens explica que al laboratori de Cadir Lab les tasques eren força específiques: “Ha estat bé conèixer un altre camp (l’alimentari), que no havia tractat gaire durant el curs”. El que més li ha agradat en l’àmbit professional de l’estada ha estat conèixer quines anàlisis portava a terme l’empresa. La Mercè explica que ha gaudit molt “utilitzant de forma pràctica els instruments d’anàlisi que ja coneixia”.

A curt termini, té les coses molt clares i se li ha presentat una gran oportunitat, tal com ella mateixa ens explica. “Després d’haver fet el curs he aconseguit una beca a un projecte de cooperació internacional de la URV on aniré a realitzar anàlisi d’aigües i tallers – per a ensenyar a fer aquestes anàlisis – a les comunitats de l’Amazònia equatoriana”. El fet de realitzar aquest Grau Superior al Comte de Rius i la posterior estada a través del programa Erasmus+ “ha despertat la meva curiositat per aquest món i m’ha ajudat a prendre consciència i a voler conèixer més sobre el medi ambient, les conseqüències de l’acció humana...”. Ja té plans per quan torni, encara que té estudis universitaris en un altre àmbit, inquieta com és, vol continuar formant-se: “El pròxim any m’he plantejat poder començar la carrera de química”.

Com sempre, en el procés previ a l’estada a l’estranger, l’Institut juga un paper important en la preparació de l’alumnat, però durant l’estada també: “En tot moment m’he sentit acompanyada, tant com quan anava tot bé com quan he tingut algun tipus de dificultat. Sempre he tingut suport per part de la coordinadora de mobilitat, fet que proporciona una seguretat extra quan estàs fora del teu context habitual”.

Des del 2014, quan es va posar en marxa el programa Erasmus+, més de dos milions de persones s’han beneficiat de les oportunitats que ofereix, sigui a través de períodes d’estudis, de voluntarietat o, com en el cas de la Mercè, de pràctiques; i un dels avantatges més notoris i evidents és l’aprenentatge de l’idioma, que en el seu cas va ser des de zero: “Quan vaig anar cap a Itàlia no parlava gens ni mica la llengua. A hores d’ara tinc un nivell que considero mig-alt”.

Sobre altres aspectes del programa, la Mercè ens comenta que “econòmicament haurien de fer millors dotacions als estudiants pel simple fet que això obriria les portes a molta més gent” i així “els seus objectius en l’àmbit social encara es veurien més aconseguits”. Tot i així, recomana a tothom que tingui l’oportunitat de fer una estada d’Erasmus+ que l’aprofiti perquè “és una experiència fantàstica i única on, evidentment, existeix també una etapa d’adaptació que és dura però que recompensa enormement un cop ja ha passat l’experiència”.Departament ensenyament
Ministerio educación cultura y deporte
SOC Departament Empresa i Educació
Premi ensenyament
QualiCAT

L’Institut Comte de Rius és un centre públic docent de Tarragona. Està arrelat al territori, a l’entorn i al context social i cultural, amb un projecte educatiu propi, centrat en les persones, obert a la col·lectivitat i amb autonomia de gestió i de funcionament.

Sistema de Gestió de Qualitat Certificat Norma ISO 9001

Bureau Veritas
Carrer Marcel·lí Domingo s/n
Campus Sescelades
43007 Tarragona
TARRAGONA
977 241 384
977 242 256